Συνέντευξη με τον Χειρουργό Ουρολόγο, Κυριάκο Μπρέμπο από τό www.e-hospital.gr

posted in: Συνεντεύξεις | 0

doctorΌταν οι άνδρες μπαίνουν στην ηλικία των 45 ετών ο προστάτης σταδιακά μεγαλώνει σε μέγεθος, κάνοντας την ούρηση ιδιαίτερα δύσκολη. Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την αντιμετώπιση του προβλήματος μας φέρνουν μία επαναστατική χειρουργική μέθοδο, τη λεγόμενη «Turis» όπου γίνεται διουρηθρική προστατεκτομή με τη χρήση διπολικού ρεύματος και φυσιολογικού ορού, προσφέροντας εξαιρετικά πλεονεκτήματα στον ασθενή. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Ότι μπορεί να αποχωρήσει από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα της επέμβασης, χωρίς καθετήρα – πολύ σημαντικό αυτό επιστρέφοντας παράλληλα στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς να απαιτείται ανάρρωση.

Η μέθοδος «Turis» εφαρμόζεται με εξαιρετική επιτυχία περίπου ένα χρόνο στην Ευρώπη και μόλις τους τελευταίους πέντε μήνες στην Ελλάδα, προσφέροντας μεγάλη ανακούφιση στον ανδρικό πληθυσμό που έχει ήδη χειρουργηθεί με αυτή την τεχνική.

– Τι εννοούμε λέγοντας υπερτροφία του προστάτη;

Η υπερτροφία του προστάτη έχει άμεση σχέση με την ηλικία και όλοι οι άνδρες κάποια στιγμή στη ζωή τους θα το αντιμετωπίσουν αυτό. Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι ο προστάτης αρχίζει να μεγαλώνει σε μέγεθος, από την ηλικία των 45 και ένα ποσοστό ανδρών, σε αναλογία 4 στους 10 θα αναγκαστεί να φθάσει στο χειρουργείο. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό που έχει να κάνει με τα αποφρακτικά φαινόμενα που προκαλεί η υπερτροφία του προστάτη.

Μεγαλώνει δηλαδή ο προστάτης στην περιοχή της ουρήθρας, κλείνει το σωλήνα της και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν με ευκολία τα ούρα. Έτσι σ’ αυτή την περίπτωση, με βάση τον κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο, προχωράμε σε επέμβαση ή σε μία αγωγή φαρμακευτική.

– Τι πρέπει λοιπόν να προσέχει κανείς μπαίνοντας στην ηλικία των 45 ετών;

– Σ’αυτή την ηλικία είναι ακόμη πολύ νωρίς, αφού η υπερτροφία του προστάτη μόλις ξεκινάει. Τα πρώτα συμπτώματα έρχονται συνήθως μετά τα 55, σπανιότερα κάτω από αυτή την ηλικία και σ’ ένα ποσοστό 4-5% μόνο. Δεν υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα στα οποία μπορεί να καταφύγει ο κάθε άνδρας αφού είναι κάτι αναπόφευκτο, ο προστάτης δηλαδή μετά τα 45 θα αρχίζει να μεγαλώνει όπως και να’ναι. Τα συμπτώματα όμως που θα πρέπει να ανησυχήσουν είναι η νυκτουρία, όταν σηκώνεται δηλαδή πάνω από 3-4 φορές το βράδυ για να πάει στην τουαλέτα, η δυσκολία στην ούρηση, η διακοπτόμενη ούρηση και οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Σε πολλούς άνδρες δηλαδή επειδή μένουν ούρα στην ουροδόχο κύστη αντιμετωπίζουν συχνές ουρολοιμώξεις.

– Προληπτικά προβλέπονται κάποιες εξετάσεις; -Μετά τα 50 ο κάθε άνδρας πρέπει να κάνει ένα τσεκ απ στον ουρολόγο του μαζί με το PSA που σχετίζεται με τον καρκίνο το προστάτη, όπως επίσης και ένα υπέρηχο για να προσδιοριστεί το μέγεθος του.

– Τι γίνεται όμως με εκείνους που δεν μπορούν να αποφύγουν το χειρουργείο;
– Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της υπερτροφίας του προστάτη, η πιο σύγχρονη όμως για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι το λεγόμενο «Turis», όπου κάνουμε διουρηθρική προστατεκτομή
χρησιμοποιώντας διπολικό ρεύμα και φυσιολογικό ορό.
Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι πολύ μεγάλο έναντι των άλλων, προηγούμενων μεθόδων, γιατί την ώρα που γίνεται το χειρουργείο έχουμε τη δυνατότητα πολύ καλής αιμόστασης όπως και με το λέιζερ, που ήταν η ενδεδειγμένη τεχνική μέχρι και πριν από λίγους μήνες για την αναίμακτη αντιμετώπιση της υπερτροφίας του προστάτη.

Με το λέιζερ επίσης δεν μπορούμε να πάρουμε βιοψία προς εξέταση αφού εξαφανίζει τον ιστό, απεναντίας με την καινούργια τεχνική έχουμε πλέον τη δυνατότητα να στείλουμε υλικό. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί πάντα όταν επεμβαίνουμε σε ένα όργανο χειρουργικά θέλουμε οπωσδήποτε, προς όφελος του ασθενούς να στείλουμε βιοψία.

– Υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα;

– Βεβαίως και αυτό είναι η ταχεία ανάρρωση. Ο ασθενής είναι σε θέση να αποχωρήσει από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα της επέμβασης και μάλιστα χωρίς καθετήρα. Στην προηγούμενη επέμβαση, την κλασσική διουρηθρική, έπρεπε ο ασθενής να παραμείνει 2-3 ημέρες μέσα στο νοσοκομείο και να κρατήσει 4-5 ημέρες τον καθετήρα. Συγκριτικά με άλλες μεθόδους είναι τεράστια η διαφορά ως προς την ανοχή του αρρώστου και την ευκολία.

– Μπορείτε να μας περιγράψετε τις διαδικασίες που ακολουθούνται πριν και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου; – Ο ασθενής την ίδια μέρα έρχεται νηστικός στο νοσοκομείο, γίνεται προεγχειρητικός έλεγχος και μετά από 2 ώρες περίπου που παίρνουμε τα αποτελέσματα μπαίνει στο χειρουργείο.
Μετά την επέμβαση μπαίνει ο καθετήρας και την επόμενη ημέρα αφαιρείται, δίνουμε εξιτήριο και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις δραστηριότητες του. Όσο αφορά την ίδια τη μέθοδο, πρόκειται για μία κλασσική χειρουργική επέμβαση στην οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφόρων ειδών αναισθησία, είτε γενική, είτε ραχιαία, είτε επισκληρίδια, ανάλογα με το προφίλ του ασθενούς.