Συνέντευξη με τον Χειρουργό Ουρολόγο, Κυριάκο Μπρέμπο από ΑΡΘΡΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»

posted in: Συνεντεύξεις | 0

doctorΠολύς λόγος γίνεται για την πρόληψη και την θεραπεία των νοσημάτων του προστάτη. Μάλιστα η προηγούμενη εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στα νοσήματα του προστάτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Υπάρχει γενικώς ένα ταμπού στους άνδρες, όσον αφορά την επίσκεψη στον Ουρολόγο για να εξετάσουν τον προστάτη τους. Είναι όμως μια προκατάληψη ικανή να μας βάλει σε περιπέτειες, που μπορεί να μας κοστίσουν τη ζωή; Θεωρώ τουλάχιστον ανόητο σήμερα να πεθαίνει κάποιος από καρκίνο του προστάτη. Όταν επισκέπτεται μετά τα 50 τον Ουρολόγο του κάθε χρόνο και κάνει το PSA TEST,αν αναπτυχθεί καρκίνος, διαγιγνώσκεται έγκαιρα και θεραπεύεται.

Επίσης να τονίσω ότι το PSA TEST ανιχνεύει τον καρκίνο και όταν αυτός δεν μπορεί να ψηλαφηθεί με την δακτυλική εξέταση. Είναι κρίμα λοιπόν να εμμένουμε σε στείρεςπροκαταλήψεις, που μπορούν να αποβούν μοιραίες. Όταν οι άνδρες μπαίνουν στην ηλικία των 45 ετών, ο προστάτης σταδιακά αρχίζει να μεγαλώνει σε μέγεθος, κάνοντας την ούρηση ιδιαίτερα δύσκολη. Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την αντιμετώπιση του προβλήματος μας φέρνουν μία επαναστατική χειρουργική μέθοδο, τη λεγόμενη«Turis» ,όπου γίνεται διουρηθρική προστατεκτομή με τη χρήση διπολικού ρεύματος και φυσιολογικού ορού, προσφέροντας εξαιρετικά πλεονεκτήματα στον ασθενή. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι μπορεί να αποχωρήσει από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα της επέμβασης, χωρίς καθετήρα-πολύ σημαντικό αυτό- επιστρέφοντας παράλληλα στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς να απαιτείται ανάρρωση.

Η μέθοδος «Turis» εφαρμόζεται με εξαιρετική επιτυχία περίπου 3 χρόνια προσφέροντας μεγάλη ανακούφιση στον ανδρικό πληθυσμό, που έχει ήδη χειρουργηθεί με αυτή την τεχνική.Ο μύθος που υπάρχει όσον αφορά την χειρουργική επέμβαση του προστάτη, είναι η στυτική δυσλειτουργία. Με τις καινούργιες τεχνικές, αυτό δεν υφίσταται. Το αντίθετο συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις όπου μετά την επέμβαση η στύση είναι καλύτερη από πριν λόγω της εξάλειψης των δυσουρικών ενοχλημάτων.

Ολοκληρώνοντας λοιπόν θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι άνδρες και κυρίως εμείς που ως μεσογειακοί δίνουμε μεγάλη έμφαση στην σεξουαλική μας δραστηριότητα, ότι με τις νέες
χειρουργικές τεχνικές για τον προστάτη, όταν αυτές χρειάζονται, βελτιώνεται πολύ η ποιότητα ζωής μας χωρίς να βλάπτεται η σεξουαλική μας δραστηριότητα.